top of page

CHIROPRAXIE

What is chiropraxie? What doet de chiropractor?

De chiropractor : de rugspecialist

Chiropraxie is een discipline  binnen de gezondheidszorg die zich voornamelijk toelegt op de diagnose, de behandeling en de preventie van aandoeningen aan het bewegingsapparaat, met in het bijzonder nek- en rugklachten.

Met zijn universitaire opleiding is de chiropractor gespecialiseerd in de behandeling van gewrichts-, spier- en aanverwante zenuwaandoeningen, vooral aan de wervelkolom en de omliggende gewrichten. Men kan een chiropractor dus terecht een rugspecialist noemen.

Chiropraxie maakt geen gebruik van medicijnen, inspuitingen, infiltraties of operatieve ingrepen. De belangrijkste behandelingmethode heeft special aandacht voor de wervelkolom en bestaat uit snelle, korte, precieze impulsen op een gewricht of spier die gewoonlijk pijnloos verlopen.

Daarnast omvat de behandeling bij de chiropractor spierversterkende en mobiliserende oefeningen alsook advies over algemene nek- en rughygiëne.

INDICATIES

Sportifs

Voor welke klachten kunt U bij de chiropractor terecht?

De chiropractor is gekwalificeerd om een diagnose te stellen. Hierdoor kan hij zelfstandig beslissen om een behandeling op te starten of – omwille van mogelijke contra-indicaties – door te verwijzen naar de huisarts of een andere zorgverstrekker.

De chiropractor behandelt spier- en gewrichtsklachten. De meest voorkomende klachten waarvoor patiënten de chiropractor raadplegen, zijn acute en chronische lage rugpijn (lumbago, spit, verschot, artrose, overbelasting, enz.), nekpijn, hoofdpijn, whiplash, ischialgie/ischias/sciatica, discushernia, schouder- en armklachten, zwangerschapsverwante rugklachten, peesonstekingen en sportblessures.

Daarnaast besteedt de chiropractor veel aandacht aan preventive van aandoeningen aan het bewegingsapparaat.

bottom of page